Logga in Skapa konto

Logga in

   
     
 

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Kategorier
  Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar från denna blogg.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
 • Gruppbloggare
  Gruppbloggare Hitta din favorit grupp-bloggare här.
 • Logga in

Upptäckten av planeter går med rasande fart.

Med jämna mellanrum plingar det till i min telefon och jag får en notis från NASA's app "Exoplanet" som berättar att en ny planet har upptäckts. När jag öppnar appen så tar den med mig på en snabb 3D animerad resa genom vintergatan. Vi börjar vid solen och åker sedan ut i vintergatan för att snabbt landa vid den nyupptäckta planeten. Fantastiskt! Fast i jakten på E.T är det mesta som hittas ganska ointressant ur den synpunkten, men ibland så händer det att någonting betydligt mer intressant upptäcks. En planet med precis rätt förhållanden och som ligger på lagomt avstånd till sin stjärna.

Det finns idag cirka 1170 st bekräftade extrasolära planeter. Planeter som ligger utanför vårt eget solsystem. Och ungefär dubbla antalet planetkandidater som väntar på att bli bekräftade. En hel drös skulle jag vilja påstå. Tänk dig 1770 outforskade världar. Världar dit man skulle kunna färdas, platser som är verkliga, platser som existerar på riktigt. Och vi har bara börjat! Upptäckten av exoplaneter går med rasande fart med tanke på att den första planeten upptäcktes så sent som år 1995. Planeter är alltså extremt vanligt, vilket är en helt ny upptäckt. Kosmologer och forskare inom området säger att uppskattningsvis 5-10% av stjärnorna i vår galax har planeter i sin omloppsbana, och de flesta av dem solsystem. Då kan man snabbt räkna ut att vi har många miljoner explaneter där ute. Kanske är det just vi som lever nu som får svara på en av de mest grundläggande frågorna: Är vi ensamma i universum? Vi har i alla fall aldrig varit så nära svaret. Jag undrar ibland vad det skulle betyda för oss om vi en dag slog på TV:n och på varje kanal var det ett enormt pådrag om att de hittat bevis för en annan civilisation i universum. Vad hade det gjort med oss människor? Vi hade alla kommit ihåg den dagen för resten av våra liv.

Medan vi människor iakttar och gör våra mätningar från jorden så finns det en sond vid namn Voyager 1 som skickades upp för 36 år sedan. Sonden lämnade vårt solsystem för drygt en månad sedan och ingenting vi människor skapat har någonsin färdats så långt hemifrån. Nästa anhalt är vår närmaste stjärna! Med på sonden finns ett meddelande från FN's före detta Generalsekreterare Kurt Waldheim och jag tycker det är lika rörande varje gång jag hör det. Det låter ungefär såhär: "Jag skickar hälsning på uppdrag av folket från planeten Jorden. Vi lämnar nu vårt solsystem och åker ut i universum. Söker endast fred och vänskap. Att undervisa, om så efterfrågas. Att undervisas - om vi har tur!" Det finns något härligt med dom där raderna, något optimistiskt. I rymdsonden finns även ljud från exempelvis vulkaner, regn, eld och valsång. Även från kyssar. Och ett stycke från Beethoven och Chuck Berrys "Johhny B. Goode". Det finns något kittlande att veta att någonstans där ute, i den interstellära rymden så åker dessa meddelanden från oss människor. Sonden kommer förmodligen klara sig längre än vi själva, flera miljoner år, och en dag kanske den är det enda beviset att vi verkligen funnits. Men chansen att någon skulle hitta Voyager 1 och faktiskt få användning av innehållet är väldigt liten. Men den kanske mest är skickad för vår egen skull, eller hur. För att det känns bra att i alla fall ha gjort det.

Postad av den i Krönikor
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 1267
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut
Betygsätt blogginlägg:
0

Kommentarer

 • Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst lördag, 20 October 2018

Arkiv Krönikor

January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
Piteå Gratistidning Gå med i vårat nyhetsbrev