Logga in Skapa konto

Logga in

   
     
 

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Kategorier
  Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar från denna blogg.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
 • Gruppbloggare
  Gruppbloggare Hitta din favorit grupp-bloggare här.
 • Logga in

Vad menade han med ”blomstra” - egentligen?

 

Flygplanets inredning var minst sagt färggrann. Lila, olivgrönt, orange och dovt rött. Planet var oändligt stort med två långa gångar, säten i mitten och vid fönstren, med en stor övervåning där cockpit fanns. Arabiska toner spred sig i högtalarsystemet. Jag gick spänd ombord flygplanet som skulle ta mig från London till Jiddah i Saudi-Arabien.

Planet var halvtomt och jag hittade mitt säte vid ett fönster. Innan take-off lästes en bön. En bön för resande på arabiska med en djup mansröst Bismi-Allahi wa al-hamdu li-Allahi…”Det lät olycksbådande och jag kände mig nu verkligen rädd i det stora murriga flygplanet.

Jag tyckte att arabiskan lät hemsk. Hur vågade jag lämna lilla trygga Norrbotten för en muslimsk diktatur? Jag var ju bara 19 år. Men jag ville se världen så trots att jag blev aningen rädd så var jag modig och stålsatte mig för alla eventuella ovanliga upplevelser i det nya landet Saudi-Arabien, och hamnstaden Jiddah.

När vi landade i Saudi-Arabien började några av oss nyanställda att bekanta sig med varandra. Arabiska talades runt omkring oss, inte ett enda ord påminde om något annat språk som jag tidigare studerat. Nej, detta var nya ljud för mig, ganska kraftfulla, gutturala ljud upplevde jag det som. När vi till slut lämnade flygplatsen King Abdul Aziz International airport och började närma oss staden Jiddah blev jag glad för Jiddah visade sig vara lysande inbjudande och färgstark. Människor (män) i vita klädesplagg satt tillsammans i parkerna på stora kuddar och butikerna verkade vara öppna sent på kvällen. Neonskyltarna med arabiska texter lös precis överallt, färsk juice verkade populärt. Kvinnor med svarta abayor gick i klunga och bar på stora shoppingpåsar. Benneton och Rolex var märken jag kände igen. Det här var ingen öken tänkte jag, här fanns liv och rörelse i hamnstaden med världens högsta fontän som stod belyst mittemot det enorma kungliga palatset i bukten av Röda havet. Här skulle jag känna mig hemma, kände jag - i Kräftans vändkrets.

På ett toppmodernt träningscenter blev jag och 20 andra skandinaviska tjejer service- och säkerhetstränade för alla Saudias flygplanstyper. All undervisning var på engelska.

Ett flygvärdinnecertifikat kunde bara hålla för tre flygplanstyper, så jag valde att hålla mig till Boeing 737, 747-300 samt franska Airbus -300. På dessa tre flygplan kunde jag allt om placeringen och användandet av säkerhetsutrustningen. Och jag ärde mig stoppa blödningar med pressurepoint eller torniquet, Heimlich Manuver för vuxna och barn, CPR, Cardio Pulmonary Recitation. Återupplivning.

Vi gjorde safety demonstrationerna på engelska och arabiska och kunde öppna alla former av flygplansdörrar, och att hoppa ut ur höga flygplan på ett korrekt sätt.

Vi lärde oss också att släcka bränder och att kritiskt granska passagerare som kunde vara potentiella kapare, men också att utse ABM Able bodied men – en eller två passagerarna som kunde hjälpa till vid eventuell fara.

Vi blev uppmanade att tänka på vår egen säkerhet i första hand vid eventuella ”katastrofer”.

För vad är en död flygvärd till för hjälp? Vi var där för de överlevande passagerarnas säkerhet och då måste vi hålla oss vid liv.

Livet i Saudi var speciellt. Det var alltid en air av spänning i Jiddah och stjärnorna på himlen verkade större och hängde närmare oss än någonstans på jorden. Att man kunde leva ett så inspirerande liv med spännande människor från jordens alla hörn vid Röda havet, hade jag inte kunnat drömma om då jag lämnade lilla Kalix för att slippa ännu en kall och livlös vinter. Jiddah, Saudi-Arabien öppnade mina ögon för vad livet hade att erbjuda en ung, lång kvinna med ögon och öron öppna. I Saudi-Arabien fanns allt man kunde önska sig, och världen stod i kö för att leverera sitt senaste till landet. Jag arbetade medan jag reste till New Delhi, Paris eller någon annan världsstad tillsammans med andra roliga unga människor. Efter ett år stationerade jag mig i New York, och flög tre gånger i månaden till landet som bestod av olja, salt och sand.

Sand omringade också Tarek Tahers stora strandvilla, med jetty, yacht och mindre racerbåtar. Han hade stall med hästar denna lilla saudi med glasögon och krulligt hår. Han levde för sina hästar och är i nutid en prisbelönt endurance ryttare.

En kväll var Tarek som normalt var full av rörelse lite lågmäld och filosofisk då några av oss i gruppen som besökte honom gick runt på hans ägor vid havet och talade om att allt ”dallrade” av energi i Jiddah, särskilt på natten när man tittade mot stjärnorna. Då sa han: ”När hjärtat av all religion blomstrar, är jordens undergång nära”. Jag har aldrig glömt de orden och har spanat mot Saudi i alla år sedan jag lämnade landet 1988, för att se om jag märkte något. 2011 talade man på fullaste allvar om att öppna det stängda landet för turister. Men det har inte ännu skett. Gulfkriget utarmade stora kassareserver och 9/11 har inte heller gynnat ekonomin.

Oljan kommer ju att ta slut så småningom och man söker nya sätt att få in pengar på. Turism?

Vad menade han med ”blomstra” - egentligen?

Katarina Fallholm Lindbäck
mezzo, formgivare och kreatör

Postad av den i Krönikor
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 649
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut
Betygsätt blogginlägg:
0

Kommentarer

 • Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst lördag, 20 October 2018

Arkiv Krönikor

January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
Piteå Gratistidning Gå med i vårat nyhetsbrev